Ouders

Creëer de perfecte leefomgeving voor insecten én jezelf!

Wil je thuis ook meer leven in je tuin brengen? Ga dan aan de slag met deze tips en creëer de perfecte leefomgeving voor de insecten én voor jezelf!

1. Plaats een pergola

Niet alleen koel voor op het terras en een beschut onderkomen voor insecten, maar ook een optimaal klimrek voor planten. En wist je dat de meeste klimplanten bijen aantrekken? Bekijk onze adviespagina voor meer informatie over het plaatsen van een pergola.

2. Maak een booghaag met zitje

Een blikvanger voor in je tuin en een schuilplek voor insecten. En wanneer je hierbij gebruik maakt van een haagbeuk, maak je de kever extra gelukkig. Volwassen kevers voeden zich namelijk met de bladeren en de bloemen. De haagbeuk speelt daarnaast een grote rol in de voortplanting van de kever. Bekijk hier (PDF, 685 KB) ons stappenplan en maak zelf een booghaag.

3. Bouw een slakkenbarrière

Slakken maken deel uit van het ecosysteem van je tuin. Hartstikke fijn die opruimers in je tuin, maar je groenten of verse tuinkruiden mogen niet het slachtoffer worden van hongerige slakken. Bouw een slakkenbarrière volgens ons stappenplan (PDF, 386 KB) om slakken uit de buurt van jouw planten te houden.

4. Maak een minivijver

Een vijver geeft je tuin iets bijzonders. Voor vele kleine en grote levende wezens is het hun thuis. Als je geen ruimte hebt voor een grote vijver, is een minivijver wellicht wat voor in jouw tuin. Met ons stappenplan (PDF, 687 KB) heb jij dat zo voor elkaar. En door het toevoegen van waterplanten, trek je met een beetje geluk libellen aan in jouw minivijver.

5. Recycle je tuinafval en maak compost

Op de compost is het einde ook een begin. Verander bladeren, grasresten of plantaardig afval in compost – natuurlijke voeding voor zowel insecten als planten. Advies nodig over juist composteren? Lees het hier.

6. Plant fruitbomen

Plant fruitbomen en geniet van vitamine bommen uit eigen tuin! Wist je dat hommels en bijen bij bepaalde bomen ontzettend belangrijk zijn bij de bevruchting? Lees er meer over op onze adviespagina fruitbomen planten.

7. Maak een miniplantentuin

Als er in de tuin weinig ruimte is omdat je misschien in de stad woont, kun je altijd nog een miniatuur plantentuin bouwen. Zo kun je zelfs bij beperkte ruimte een steentje bijdragen aan biodiversiteit. Wij vertellen je hier (PDF, 427 KB)  hoe jij je eigen miniplantentuin kunt maken.

8. Verbouw groenten

Een eigen moestuin is niet alleen super gezond en trendy, het is vooral ook nog eens goed voor het milieu! Daarnaast smaken groentes uit je eigen tuin een stuk lekkerder dan uit de winkel. Ga aan de slag en leg je eigen moestuin aan.

9. Gebruik regenwater

Sommigen dansen in de regen, jij verzamelt het! Bekijk onze adviespagina voor tips over het opvangen en gebruiken van regenwater.

10. Een bloemrijke tuin

Insecten houden van een tuin vol bloemen en planten. Wil je weten met welke planten je een insectenparadijs kunt maken, bekijk dan onze plantenlijst.

Een initiatief van:

Hornbach

Podium