Schooltuintips

Leg een schoolmoestuin aan

Kinderen vinden het heel leuk om zaadjes te planten en te zien wat daarna groeit en bloeit. Door een schoolmoestuin aan te leggen komen de vakken natuur en biologie meteen aan de orde. Kinderen ervaren de biodiversiteit op deze manier heel plezierig en duidelijk. Is er onvoldoende ruimte om een moestuin aan te leggen? Maak dan een mini miniplantentuin. Gebruik hiervoor het stappenplan (PDF, 427 KB) .

kruisspin-los

Hemel op aarde

Een dode boom helemaal verwijderen? Niet doen! Laat een deel van de stam op het schoolplein staan en boor in de zijkant gaten van verschillende dieptes en diameters. Een insectenhotel is op deze manier ook zo gemaakt! Insecten huizen ook graag onder dakpannen en bergen met steentjes. Een rustig hoekje op het schoolplein maken het tot een hemel op aarde voor pissebedden en andere kleine diertjes.

Geen schooltuin zonder water

Water is voor elke tuin belangrijk. Insecten kunnen hierin hun larven leggen. Zij vormen meteen weer voer voor andere dieren uit onze biodiversiteitsketen. Maak een minivijver in de schooltuin. Met het stappenplan (PDF, 687 KB) heb jij dat zo voor elkaar. Denk ook aan het aanleggen van een regenton. Met het opgevangen water geven jullie snel en gemakkelijk alle planten water! Hoe je een regenton installeert, lees je hier. Regentonnen kunnen er heel leuk uitzien als je de leerlingen erop laat schilderen: vlinders, bijen, bloemen. Zo wordt jullie schoolplein nog vrolijker!

Recycle je tuinafval en maak compost

In een schooltuin heb je ook vaak tuinafval. Verander bladeren, grasresten of plantaardig afval in compost. Dit vormt weer natuurlijke voeding voor zowel insecten als planten.

Bouw een slakkenbarrière

Slakken maken deel uit van ons ecosysteem. Hartstikke fijn die opruimers in de schooltuin, maar de groenten en verse tuinkruiden mogen niet het slachtoffer worden van hongerige slakken. Met het stappenplan (PDF, 386 KB) bouw je een slakkenbarrière waar geen slak bij in de buurt durft te komen.

Een bloemrijke schooltuin

Insecten houden van een tuin vol bloemen en planten. Wil je weten met welke planten je een insectenparadijs kunt maken, bekijk dan onze plantenlijst.

Een initiatief van:

Hornbach

Podium